Dum 22, Iulie 2007 / Romexterra

Allianz considera ca schimbarile demografice genereaza provocari ce pot fi eficient administrate

Allianz a organizat astazi in Budapesta o intalnire cu presa in cadrul careia a analizat evolutiile demografice actuale din Europa Centrala si de Est (ECE). Cu aceasta ocazie, divizia regionala a Allianz, impreuna cu Allianz Global Investors (AGI) au prezentat un studiu recent realizat referitor la situatia sistemelor de pensii in 11 tari din ECE.

La fel ca in cele mai multe dintre regiunile lumii, speranta de viata in tarile Europei Centrale si de Est creste. Imbunatatirea nivelului de trai si accesul la servicii medicale de nivel superior sunt principalele elemente care sustin aceasta tendinta manifestata in zona ECE, dar si in alte regiuni.

Pe de alta parte, in conditiile actuale, se estimeaza ca la nivelul fiecarei generatii din tarile ECE membre ale Uniunii Europene (UE) va exista o rata de inlocuire de aproximativ 60 de procente. In cele din urma, va rezulta o reducere a populatiei in aceasta regiune. O eventuala crestere a fenomenului de emigrare ar putea contrabalansa aceasta tendinta a modificarilor naturale manifestate in ceea ce priveste populatia, dar perspectivele nu indica eventuale valuri de emigrare care sa aduca un numar important de persoane catre aceste tari din centrul si estul Europei.

In absenta manifestarii unui asemenea fenomen de emigrare catre tarile ECE, declinul ratei fertilitatii conduce la reducerea populatiei, in timp ce cresterea sperantei de viata majoreaza substantial varsta medie. Grupul format din persoane cu varste de peste 65 de ani este singurul care va inregistra o crestere in viitorul imediat. La nivel regional, in tarile membre ale UE situate in zona ECE se estimeaza o reducere a populatiei cu 15 procente - ceea ce, in termeni absoluti, inseamna 16 milioane de persoane - de la un nivel actual de 102 milioane la aproximativ 86 milioane persoane pana in anul 2050.

Un impact mult mai relevant in toate tarile va avea cresterea ponderii populatiei cu varste de peste 65 de ani, in urmatorii ani, pana in 2050. Unul din trei cetateni va avea peste 65 de ani in Bulgaria, in Ungaria rata va fi de 28%, iar in Polonia de 29%.
"Speranta de viata creste, ceea ce, la nivel de individ, reprezinta un beneficiu important. In acelasi timp, devin din ce in ce mai relevante posibilitatile de pastrare a standardelor de viata dupa retragerea din activitate. Aceasta inseamna ca fiecare dintre noi va trebui sa-si planifice cu atentie finantarea perioadei de viata la varsta a treia", a comentat Werner Zedelius, membru al Consiliului de administratie al Allianz, responsabil cu activitatile Grupului pe pietele in dezvoltare, cu referire la evolutiile demografice.

Intr-o anumita masura, o parte dintre tarile ECE au reactionat deja la schimbarile asteptate sa se petreaca la nivelul societatilor lor. Implementarea reformelor sistemelor de pensii pe parcursul ultimilor 15 ani a fost un proces care a tinut cont de evolutiile demografice. La nivelul sistemelor nationale de pensii, rezultatul s-a materializat in reducerea progresiva a ponderii detinute de sistemul public de tip redistribuire (pay-as-you-go) in favoarea promovarii sistemelor de planificare individuala prin intermediul fondurilor capitalizate.
Obiectivul Allianz este acela de a deveni cel mai de incredere furnizor de servicii financiare pentru clientii sai. "Allianz a intrat pe pietele din Europa Centrala si de Est de timpuriu, de la inceputul anilor '90. Avem 18 milioane de clienti, de la Praga pana la Vladivostok. Prin intermediul retelei noastre de distributie bine dezvoltata suntem in dialog permanent cu clientii nostri. Beneficiind de expertiza internationala a Allianz, pe de o parte si de profesionalismul local, pe de alta parte, suntem in masura sa oferim solutii complete adaptate nevoilor de planificare ale clientilor nostri, pentru intreaga gama de produse de asigurari de viata, fonduri de pensii si administrare de active", a spus Werner Zedelius.

Allianz Global Investors: Ne asteptam ca, pana in 2015, pietele de pensii in ECE sa inregistreze o crestere medie anuala de 19 procente

Un studiu realizat recent de Allianz Global Investors evidentiaza faptul ca opt dintre cele 11 tari din ECE analizate au introdus programe de pensii cu contributii obligatorii individuale predefinite. Aceste planuri au creat asa-numitul pilon al doilea al sistemelor de pensii, cu fonduri capitalizate; ele sunt gestionate privat si sunt independente de schemele ocupationale.

Brigitte Miksa - seful diviziei de pensii internationale din cadrul Allianz Global Investors a declarat: "Ne asteptam ca pietele de pensii din tarile Europei Centrale si de Est sa inregistreze o rata anuala de crestere de 19 procente pana in 2015, ceea ce va insemna o majorare in valoare absoluta a fondurilor de la 51 de miliarde la 245 miliarde de euro." Polonia este actualmente cea mai mare piata, cu o cota de piata regionala de 60% la nivelul ECE. Impreuna cu Polonia, Ungaria si Republica Ceha vor realiza 80% din volumul asteptat a fi atins la nivelul anului 2015, chiar daca in aceste tari regasim numai 55% din populatia regiunii.

"Prin introducerea contributiilor individuale predefinite in cadrul unui sistem de pensii obligatorii, tarile din ECE si-au asigurat un grad ridicat de sustenabilitate a sistemelor nationale de pensii in termeni de finantare publica si, in consecinta, se plaseaza cu cativa pasi inaintea multora dintre tarile Vest-Europene in privinta diversificarii fondurilor ce urmeaza sa finanteze perioada corespunzatoare vietii la pensie", observa Brigitte Miksa.

Pe vremea cand au fost pentru prima data introduse conturile individuale de pensii obligatorii, tarile ECE au optat pentru reglementarea unor restrictii cantitative in ceea ce priveste clasele de active detinute si, in multe tari, plasamentele in actiuni si in active din strainatate sunt plafonate. In plus, multe state au impus realizarea unor randamente investitionale minime in termeni relativi sau absoluti, care, la randul lor, au ca efect limitarea detinerilor de actiuni.

Brigitte Miksa precizeaza: "Guvernele tarilor din Europa Centrala si de Est trebuie sa asigure un echilibru intre dorinta de a sustine dezvoltarea pietelor de capital nationale si intentia de a incuraja eficientizarea randamentelor investitionale ale fondurilor de pensii." Raportul Allianz evidentiaza manifestarea in regiunea ECE a tendintei de crestere a gradului de sofisticare a strategiilor investitionale, in sensul adaptarii programelor de alocare a activelor la profilul de risc individual, determinat de varsta contribuabilului. "Unele dintre tarile din ECE au facut deja primii pasi in aceasta directie, permitand sau chiar solicitand funizorilor sa ofere mai multe tipuri de fonduri definite de diverse combinatii de instrumente financiare specifice, care sa includa in proportii diferite actiuni, obligatiuni sau alte titluri tranzactionate pe pietele financiare", a adaugat ea.

Sursa: Allianz Tiriac Asigurari