Intrebari Asigurari de Locuinta si Bunuri
sus

Ionela Marin de 32 de ani din Timisoara, intreaba:

Pretul pentru asigurarea obligatorie a locuintei este diferit de la o companie la alta?
Raspuns:
Nu.


Cristina Ghica - Legal Adviser
Consultant Independent 
sus

Dobrotescu Costin de 27 de ani din Severin, intreaba:

Daca am incheiat o asigurare obligatorie pentru locuinta, la incheierea unei asigurari facultative pentru locuinta primesc o reducere?
Raspuns:
Asigurarea obligatorie a locuintei are ca scop protectia sociala in cazul unor calamitati naturale (cutremur, inunudatii si alunecari de teren). Majoritatea politelor facultative nu includ, in varianta standard, acoperirea riscurilor pentru calamitati naturale, caz in care nu va exista o baza pentru oferirea unei reduceri. Pentru asigurarile facultative care acopera riscurile de cutremur, inundatie sau alunecare de teren, companiile pot oferi reduceri, oferta cea mai avantajoasa fiind cea in care la incheierea asigurarii facultative pentru locuinte se primeste gratuit o polita de asigurare obligatorie. Pentru a 


Cristina Ghica - Legal Adviser
Consultant Independent 
sus

Andrei Iordache de 29 de ani din Bucuresti, intreaba:

Cine incheie asigurarea obligatorie a locuintei?
Raspuns:
Toti posesorii de locuinte sunt obligati prin lege sa incheie asigurarea pentru calamitati, pentru fiecare imobil ce are calitate de locuinta (in aceasta categorie intra si imobile ce au, pe langa calitatea de locuinta si alte utilizari, de ex. sedii sociale). Asigurarea obligatorie poate fi incheiata la brokerii autorizati de, sau agentii de vanzari ai urmatoarelor companii de asigurari:


Cristina Ghica - Legal Adviser
Consultant Independent 
sus

Andreescu Marius de 37 de ani din Tulcea, intreaba:

Am incheiat deja o asigurare facultativa a locuintei, care acopera valoarea reala a locuintei si a bunurilor. Mai este necesar sa inchei si asigurarea obligatorie a locuintei?
Raspuns:
Da. Asigurarea obligatorie a locuintei este o initiativa guvernamentala ce are ca scop protectia sociala la producerea calamitatilor naturale. Pentru ca pretul sa fie cat mai redus, este necesara participarea unui numar cat mai mare de propietari de locuinte. Conform legii,  cei care au incheiat o polita facultativa de asigurare a locuintei trebuie ca, dupa expirarea acesteia, sa incheie asigurarea obligatorie a locuintei. Asadar, existenta unei polite facultative de asigurare a locuintei nu anuleaza necesitatea unei asigurari obligatorii de locuinta, decat in cazul in care polita facultativa a fost contractata inainte de 15 iunie 2010.


Cristina Ghica - Legal Adviser
Consultant Independent